Wyszukaj według regionów Wyszukaj na mapie Narty we Włoszech, które pokochasz Wakacje w Austrii Poznaj się z Gigim Wróć na górę


Prosecco

oblibene historie mapa napiste
telefon (32) 720 60 56
PN - PT: 9.00 - 15.00
Gdzie chesz wyjechać?
Podaj lokalizację ...
Kiedy i na jak długo? 30.03. - 15.06.2024 / 1 tydzień
Kto pojedzie?4 dor.
wyszukać
lupa
 

Prosciutto, legenda włoskiej kuchni

Prawdopodobnie nie ma już nikogo kto nie znałby najbardziej znanej włoskiej szynki.

Ale czy wiesz jak szynka ta jest produkowana, skąd dokładnie pochodzi i jakie są jej gatunki?

Produkcja prosciutto crudo ma we Włoszech długą historię. Przysmak ten był znany już w starożytnym Rzymie.

Tworzy się go z udźców wieprzowych.

Należy dobrze osolić mięso, aby pozbyć się z niego wody i dobrze je przechować. Następnie mięso suszy się w dobrze wentylowanym miejscu. Dużą rolę odgrywa tu temperatura, wilgotność powierza i miejsce, w którym wytwarza się prosciutto. Wszystko to powoduje niepowtarzalny smak każdej szynki.

Najbardziej znane włoskie prosciutto to Prosciutto di Parma i Prosciutto di San Daniele.

Jak mówi sama nazwa, Prosciutto di Parma pochodzi z regionu Parma, a nazwa tej szynki nie może być używana w przypadku pochodzenia szynki z innego miejsca. Wyjątkowość tego ścieśle określonego odszaru oznacza idealny klimat dający warunki do dojrzewania szynki, który nadaje jej niepowtarzalny słodkawy posmak.

Prosciutto Di San Daniele pochodzi z regionu Friuli. Do suszenia szynki istnieją tu wyjątkowe warunki, gdyż łączy się tu świeże górskie powierze z morską bryzą znad Adriatyku.

Polecamy zakup szynki w sklepach, gdzie krojona jest na świeżo.

Plastry są wówczas cieńsze niż w przypadku pakowanej szynki w supermarkecie. Prosciutto najlepiej smakuje z winem, melonem, figami, gruszką, winogronami, mozzarellą lub świeżym pieczywem.


 
 
 
ubytovani