I tak wielu Włochów spędza te święta poza domem. Poniedziałek wielkanocny, tzw. Pasquetta – Mała Wielkanoc to idealny dzień na pierwszy wiosenny piknik lub wycieczkę. Święta Wielkanocne mają ogromne znaczenie w całych Włoszech. Prastare tradycje są nadal respektowane w małych wioskach zwłaszcza na Sycylii, ale w dużych miastach także obchodzone są uroczystości Wielkanocne.
Organizowane są bogate uroczystości z wieloma daniami. Na stole dominują potrawy z jagnięciny lub baraniny, a ponieważ Włosi są mistrzami gastronomii,
stół często przypomina prawdziwe arcydzieło. Ważnym elementem dań jest jajko. Służy nie tylko do obdarowywania rodziny i znajomych, ale jest częścią zabaw dzieci, które nawzajem stukają w
swoje jajka. Wygrywa ten, kogo jajko jest najmniej potłuczone. Jajko jest także symbolem odrodzenia i wiosny. W ten sposób chcemy dać wszystkim trochę radości.
Dzieci kochają także czekoladowe jajka owinięte folią, które z roku na rok są coraz większe i można w nich znaleźć wiele niespodzianek.
Nie zobaczysz tu zajączka lub baranka, ale gołębia w stu procentach. To rodzaj babki, która obecnie ma wiele smaków, możesz ją kupić w każdym włoskim sklepie.
Z nami możesz cieszyć się tradycyjną colomba zerknij na przepis.
Tradycja pieczenia babki jest długa, ale zarówno kiedyś jak i teraz gołębica jest symbolem pokoju i radości.
Nie zależnie czy spędzasz Wielkanoc tradycyjnie, czy po swojemu, życzymy Buona Pasqua!